Het dorp TÀrbena

Maak alvast kennis met Tàrbena, een dorp met een rijke geschiedenis.

TÀRBENA

In het hart van de provincie Alicante en genesteld in de bergen ligt Tàrbena. Een klein dorpje met kronkelende smalle straatjes, vergezichten en een aantal natuurlijke waterbronnen. Tàrbena wordt omringd door amandelboomgaarden en er heerst een rustige authentieke Spaanse sfeer. Tussen januari en maart kleuren de bergen rond Tàrbena wit en roze want dan staan de amandelbomen vol in bloei met bloesems.

De omgeving van Tàrbena leent zich uitstekend voor een actieve vakantie, je kan hier wandelen, fietsen, klimmen en diverse activiteiten op zee beoefenen zoals snorkelen, kayakken of subben Wil je juist relaxen? Kom volledig tot rust, geniet van de natuur, de diverse restaurantjes, het strand en het Spaanse leven.

FACILITEITEN TÀRBENA

Hoewel het dorpje Tàrbena met zijn 600 inwoners een klein dorpje is, is het van alle gemakken voorzien. Tàrbena beschikt over een supermarkt waar je terecht kan voor de dagelijkse boodschappen. Elke donderdag is er een lokaal marktje waar onder andere verse groenten uit de streek verkocht worden. Ook voor vers brood hoef je niet ver te rijden, Tàrbena beschikt over 2 bakkertjes waarvan er 1 op traditionele wijze op houtvuur bakt.

Op het gebied van gastronomie ben je in Tàrbena op het juiste adres. Het dorp beschikt over 8 (bar) restaurants met verschillende keukens. Eet een heerlijke paella? Geniet je van gastronomische hoogstandjes of schuif je aan in een van de barretjes en proef heerlijke Spaanse tapas?

Verder is er een pattiserie aanwezig met heerlijk gebak, een apotheek en twee zwembaden;
Sa Piscina is het dorpszwembad waar je samen met de locals een baantje trekt en geniet van versnaperingen in het restaurant.
Het zwembad van Restaurant Sa Cantarella, geniet van een lunch op het terras met prachtig uitzicht en neem daarna een verfrissende duik in het zwembad.

Breng ook zeker een bezoek aan de worstenmaker Petito. Hier wordt naar Mallorcaans recept Sobrasado (worst). Vergeet niet de Chorizo en Salchichón te proeven.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN TÀRBENA

Naast heerlijk eten en genieten van het Spaanse leven is er ook veel moois te zien in het dorp Tàrbena en de directe omgeving. 

Tàrbena wordt ook wel “het startpunt voor de mooiste wandelingen in de Costa Blanca genoemd”. Vanuit het dorp starten diverse wandelingen

Een van de wandelingen brengt je naar Sa Caseta de Moros, deze ruïne is een overblijfsel van een Moors kasteel. Het uitzicht vanaf dit punt is adembenemend.

Tàrbena is gebouwd rond diverse waterbronnen, velen van deze bronnen werken vandaag de dag nog en worden gebruikt voor drinkwater. Een wandeling door het dorp leid je langs enkele bronnen en uitkijkpunten.

Geniet op het plaza mayor (plein) aan de voet van de kerk van een hapje en drankje op het terras van Bar Placa.

SA PISCINA

Zoals veel Spaanse dorpen beschikt Tarbena over een eigen dorpszwembad. Water is schaars in Spanje en prive zwembaden zijn dan ook steeds vaker niet toegestaan. Bij het zwembad is een kleine bar/restaurant aanwezig, het ontbreekt je aan niets. 

Juist omdat het zwembad ook gebruikt wordt door dorpsbewoners waan je in het echte Spanje. 

 

DE GESCHIEDENIS VAN TÀRBENA

Tàrbena heeft een rijke geschiedenis, die helemaal teruggaat tot de prehistorie. Zo zijn in de grotten ‘Coveta de les Lletres’ en ‘Cove de Dalt’ sporen te vinden, achtergelaten door primitieve bewoners. Maar verder is er weinig bekend over de tijd voor 1607. Arabieren werden door Philips III uit Spanje gejaagd, waarna mensen uit Aragon en Catalonië de bergen introkken.

Zeventien families uit Mallorca vestigden zich in Tàrbena en namen hun eigen taal en gebruiken mee. De bewoners van het dorp spreken er nog steeds het Mallorcaans dialect en bereiden er op traditionele wijze Mallorcaanse worst (Sobrasada). De naam Tàrbena heeft een Iberische betekenis: ‘Tarb’ betekent hoog en verwijst naar de hoge ligging van het dorp.