Het dorp TÀrbena

Maak alvast kennis met Tàrbena, een dorp met een rijke geschiedenis.

TÀRBENA

In het hart van de provincie Alicante en genesteld in de bergen ligt Tàrbena. Een klein dorpje met kronkelende smalle straatjes, vergezichten en een aantal natuurlijke waterbronnen. Tàrbena wordt omringd door amandelboomgaarden en er heerst een rustige sfeer. Tussen januari en maart kleuren de bergen rond Tàrbena wit en roze want dan staan de amandelbomen vol in bloei met bloesems. De omgeving leent zich uitstekend voor allerlei activiteiten, zoals wandelen, fietsen, fotograferen en het spotten van vogels.

HET DORP

GESCHIEDENIS

Tàrbena heeft een rijke geschiedenis, die helemaal teruggaat tot de prehistorie. Zo zijn in de grotten ‘Coveta de les Lletres’ en ‘Cove de Dalt’ sporen te vinden, achtergelaten door primitieve bewoners. Maar verder is er weinig bekend over de tijd voor 1607. Arabieren werden door Philips III uit Spanje gejaagd, waarna mensen uit Aragon en Catalonië de bergen introkken.

Zeventien families uit Mallorca vestigden zich in Tàrbena en namen hun eigen taal en gebruiken mee. De bewoners van het dorp spreken er nog steeds het Mallorcaans dialect en bereiden er op traditionele wijze Mallorcaanse worst (Sobrasada). De naam Tàrbena heeft een Iberische betekenis: ‘Tarb’ betekent hoog en verwijst naar de hoge ligging van het dorp.

SA PISCINA

Zoals veel Spaanse dorpen beschikt Tarbena over een eigen dorpszwembad. Water is schaars in Spanje en prive zwembaden zijn dan ook steeds vaker niet toegestaan. Bij het zwembad is een kleine bar/restaurant aanwezig, het ontbreekt je aan niets. 

Juist omdat het zwembad ook gebruikt wordt door dorpsbewoners waan je in het echte Spanje.