Bezienswaardigheden in de buurt van Can Elisa

Kijk je ogen uit!

BEZIENSWAARDIGHEDEN

De directe omgeving van Can Elisa wordt gekenmerkt door het adembenemende landschap met ongerepte berglandketens en op rijafstand vind je diverse bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen als je bij Can Elisa verblijft.

DE BERGKETEN SIERRA DE BERNIA & FORT VAN BERNIA

De Sierra de Bernia is een elf kilometer lange bergketen in Alicante en vormt de achtergrond van de plaatsen Altea en Albir. De keten maakt deel uit van de Cordilleras Béticas en strekt zich uit in oost-westelijke richting, vlak bij de Middellandse Zee. Wandelaars zitten hier goed: de Sierra de Bernia biedt diverse wandelpaden voor zowel beginnende als ervaren wandelaars. Je kunt naar uitkijkpunten lopen vanwaar je prachtige uitzichten hebt op de bergachtige omgeving. In totaal heeft Sierra de Bernia een oppervlakte van 1900 hectare. Het hoogste punt van de bergketen bevindt zich 1.128 meter boven de zeespiegel.

Aan de zuidkant van de bergketen staat het Fort van Bèrnia, op een hoogte van 803 meter. Het fort werd in 1562 – in opdracht van Filips II van Spanje – door de Italiaanse architect Juan Bautista Antonella gerealiseerd en fungeerde als een plek om de kustlijn tegen aanvallen van zeerovers te beschermen en eventuele Moorse opstanden te voorkomen. Nadat de Moren in 1609 waren verdreven, werd het fort vanaf 1612 niet meer gebruikt en vanwege inefficiëntie vernietigd. Er bleef een ruïne over, waarvan enkele kamers en bastions nog steeds zichtbaar zijn.

COLL DE RATES

Het uitkijkpunt ‘Coll de Rates’ ligt in Sierra del Carrascal, op zeven kilometer afstand van Tàrbena. De top bevindt zich 750 meter boven de zeespiegel. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht op de Vall de Pop en de Middellandse Zee. Je kunt op een heldere dag zelfs het eiland Ibiza zien liggen. Bovenop Coll de Rates vindt je een restaurant waar je heerlijke appeltaart kan eten.

GUADELEST

Verscholen in de bergen van de Costa Blanca en op veertig minuten rijden van Tàrbena, ligt het meer dan duizend jaar oude dorpje Guadalest. Het ligt op anderhalf uur rijafstand van de plaatsen Benidorm en Altea en de route ernaartoe is prachtig. Je rijdt met de auto over kronkelende en klimmende wegen en kunt regelmatig genieten van mooie vergezichten. Het dorp heeft ongeveer tweehonderd inwoners, bestaat uit een wirwar van kleine steegjes en heeft een sfeervolle marktplaats. Ook kun je er twee musea bezoeken. Het plaatsje staat voornamelijk bekend om kasteel El Castell de Guadalest.

El Castell de Guadalest vormde jarenlang een belangrijk verdedigingspunt van de Moren tegen de Spanjaarden en is inmiddels een kasteelruïne uit de 11eeuw. Het ‘hangende kasteel’ is alleen via een tunnel door de rotsen te bereiken en torent als een adelaarsnest boven de rotsen uit.

LES FONTS DE L’ALGAR

Op vijftien kilometer van de stad Benidorm en op acht kilometer van Tàrbena liggen de prachtige watervallen van Les Fonts de l’Algar. Het gebied is uitgeroepen tot beschermd gebied door de regering van Valencia en wordt gekenmerkt door het kristalheldere water en de omliggende wandelpaden. Deze wandelpaden zijn in totaal anderhalve kilometer lang en leiden je langs de rivier Algar, de watervallen en de natuurlijke zwembaden. Ook kun je een route volgen naar Fort van Bèrnia; deze neemt je mee naar onder andere oude percelen en een grot die vroeger werd gebruikt als rustplaats voor vee. Zin in een verkoelende duik? Dat kan! De natuurlijke zwembaden van Les Fonts de l’Algar staan bekend als ‘bron van gezondheid’ en je kunt er zwemmen tussen de toeristen en de lokale bevolking. Het water is koud, maar erg verfrissend.

EL PEÑON DE IFACH

In het hart van de provincie Alicante en genesteld in de bergen ligt Tàrbena. Een klein dorpje met kronkelende smalle straatjes, vergezichten en een aantal natuurlijke waterbronnen. Tàrbena wordt omringd door amandelboomgaarden en er heerst een rustige sfeer. Tussen januari en maart kleuren de bergen rond Tàrbena wit en roze want dan staan de amandelbomen vol in bloei met bloesems. De omgeving leent zich uitstekend voor allerlei activiteiten, zoals wandelen, fietsen, fotograferen en het spotten van vogels.