Altea la Vella – Fort y Forat de Bernia

Bernia, een berg die de Marina Alta van de Marina Baja scheidt, is misschien wel een van de bekendste bergen in de regio. Niet voor niets, de berg biedt naast natuurschoon, een tunnel dwars door de berg ook een stuk historie in de vorm van een middeleeuws fort.

Het fort is gebouwd door een Italiaanse architect in opdracht van Koning Felipe II om de kust te beschermen tegen van zee en de Moren. Het fort bleek echter op een ongelukkige plaats te zijn gebouwd. Een perfect uitzicht op het zuiden, oosten en westen, maar ongezien aan te vallen vanuit het noorden. Daarnaast was bevoorrading het fort nagenoeg onmogelijk, o.a. om deze reden liet Felipe III het fort afbreken. Wat overbleef was een ruïne, deze geeft echter een goede indruk van het gebouw dat er ooit heeft gestaan en is zeker indrukwekkend.

De duur van deze prachtige wandeling is afhankelijk is 3,5 tot 5 uur, afhankelijk of je wel of niet de uitbreiding naar de top neemt. In de route via deze link op Wikiloc is de uitbreiding opgenomen, deze kan je natuurlijk ook overslaan. Het is geen moeilijke wandeling, maar de klim en soms losliggende of gladde stenen vereisen wel oplettendheid.

Hoewel de route hemelsbreed op slechts 3 km afstand van Can Elisa af ligt, kan je het startpunt alleen via een omweg bereiken. Op 30 minuten rijden van Can Elisa ligt Altea la Vella, hier vind je de afslag richting het startpunt, vanaf deze afslag is het nog 15 minuten rijden via een stijle weg. Hoewel het wegdek op dit laatste stuk van de route behoorlijke gaten bevat is het te doen met een normale auto.