Tàrbena – Sa Cova de Dalt

De grot Sa Cova de Dalt ligt in het gebied Bijauca, net voorbij Tàrbena, op de route naar Castell de Castells. De grot dateert uit de neolitische periode (nieuwe steentijd) 4000-2500 voor Christus. Tijdens opgravingen zijn er diverse verwijzingen naar bewoning van de grot gevonden zoals pijlpunten, aardewerk en dierlijke resten. Men gaat er dan ook vanuit dat de eerste bewoners van dit gebied de grot als woonplaats hebben gebruikt.

De opening van de grot is groot, 30 meter breed bij 3-5 meter hoog. De grot zelf bestaat uit 1 grote kamer die 56 meter lang is en 25 meter breed en een kleine kamer. Deze kleine kamer bevindt zich aan de rechterkant van de grot, omdat deze niet verlicht is zou je hem bijna over het hoofd zien en overslaan. Zonde want juist deze kamer bevatten mooie kalkafzettingen op de muren. Tip, neem een zaklamp mee.

Het startpunt van de wandeling (korte route) is bereikbaar via de weg van Tàrbena naar Castell de Castells. De parkeerplaats bevindt zich aan de rechterkant. Vanaf de parkeerplaats loopt een onverharde weg omhoog, deze is afgezet met een ketting. Het startpunt van de route bevindt zich rechts van de ketting. De route wordt aangeduid met gestapelde stenen. Vergeet boven vooral niet om je heen te kijken, geniet van het uitzicht!
Locatie Google Maps: https://goo.gl/maps/MVmTZnWMf6u

De route is tegenwoordig weer goed onderhouden maar blijft niveau “moeilijk”, dit met name omdat het eerste stuk veel klauterwerk bevat.

Twee routes via Wikiloc:
Korte route 1,77 km (direct)
Lange route 10,63 km