Linda & Dirk

Gister werd er in Nederland tijdens een persconferentie van premier Rutte de versoepelingen van de coronamaatregelen bekend gemaakt. Ook werd er gister in Spanje bekend gemaakt dat de lockdown weer met 15 dagen is verlengd tot 24 mei. 

De Spaanse lockdown (estado de alarma) is ingegaan op 14 maart en is gister voor de 4e keer, na goedkeuring, verlengd tot 24 mei. Hier in Spanje was het in het begin een volledige lockdown en niet zoals in Nederland een ‘intelligente’ lockdown. Alles zat op slot en niemand mocht z’n huis uit (behalve voor boodschappen). Gelukkig dalen elke dag de cijfers en zijn er in Spanje ook versoepelingen aangekondigd. 

De afbouw naar het ‘nieuwe normaal’ zal in vier fasen verlopen. De fases verschillen per provincie. Spanje heeft 50 provincies.Tot het einde van de lockdown mogen Spanjaarden hun provincie niet verlaten mits ze daar een goede reden voor hebben (werk, noodzaak). Afhankelijk van de besmettingen worden per provincie de regels (fases) versoepeld. Elke fase duurt minimaal twee weken en het voornemen van de regering is dat de afbouw eind juni/ begin juli is voltooid. Het ministerie van Volksgezondheid zal bepalen welke provincies naar de volgende fase kunnen. Het kan dus voorkomen dat de ene provincie bijvoorbeeld naar fase 2 mag en de andere provincie in fase 1 blijft. 

De eerst fase, fase 0, is de voorbereidende fase en is ingegaan op 4 mei. 

Fase 1 gaat in principe in op 11 mei. De regionale overheid van Valencia (met de provincies Castellón, Valencia, Alicante) heeft aangegeven klaar te zijn voor fase 1. Can Elisa ligt in Tarbena in de provincie Alicante.

Voor ons persoonlijk is dit fantastisch nieuws en maken we een klein vreugdedansje. Want in fase 1 mogen hotels en andere verhuur accomodaties weer open waaronder onze Casa Rural & Glamping. Voorlopig alleen voor lokaal toerisme, mensen uit de provincie Alicante. We zijn hier enorm blij mee en hopen dat we dit snel kunnen uitbreiden. Zodra alle provincies in fase 4 zitten mag er binnen Spanje gereisd worden. Het is nog niet bekend wanneer we buitenlandse toeristen mogen verwelkomen. Zodra dit bekend is zullen we jullie uiteraard informeren! 
Correspondent Rob Zoutberg in Spanje heeft een heel duidelijk overzicht gemaakt van de afbouw van de lockdown in Spanje per fase: https://twitter.com/RopZoutberg/status/1255397725639716865/photo/1

Maar goed, terug naar de titel ‘Linda & Dirk’.
Jullie zaten vast te denken; ze heten toch ‘Linda & Jasper’ bij Can Elisa? Klopt! 🙂

Ik (Linda) zal het jullie vertellen. 

Sinds we in Spanje wonen in Tarbena gaan wij iedere donderdagochtend naar de markt in ons dorp. Hier kopen we onze groente & fruit voor de hele week. Dit doen we dus al best een tijdje en is ook een routine/gewoonte geworden. Vaak gaan we gezellig samen. We gooien gelijk ons gescheiden afval (plastic, papier, karton) weg in de grote containers in het dorp. Kopen een lekker broodje bij de lokale bakker voor de lunch. Soms drinken we op het dorpsplein bij de lokale bar een lekker kopje koffie. Kletsen met een aantal mensen die we tegenkomen. Zo zijn we weer op de hoogte van alle ‘roddels’. En zo ben je al snel een uurtje of 2 onderweg:) Heerlijk, gezellig! Al vanaf dag 1 nemen wij onze eigen boodschappentassen mee: Linda & Dirk, uit Nederland:)

Maar sinds de Spaanse lockdown was de markt gesloten, tot vandaag! Zelf ben ik (Linda) sinds de Spaanse lockdown niet van ons terrein geweest (behalve korte wandelingen met de honden). Jasper heeft de afgelopen periode boodschappen gedaan in de lokale supermarkt. Want we mogen alleen de deur uit als het strikt noodzakelijk is (dus om bijvoorbeeld boodschappen te doen) en met maximaal 1 persoon. 

Vandaag was de dag dat ik voor het eerst sinds 14 maart (2 maanden) in de auto ben gestapt en naar ons dorp Tarbena ben gereden. Toch best wel beetje spannend en vreemd. Weinig mensen op straat. De mensen die op straat lopen dragen allemaal een mondkapje. De groente- en fruitkraam had ook veiligheidsmaatregelen genomen. Zo mag niemand zelf de groente en fruit aanraken. Iedereen moet een mondkapje dragen, in de rij staan, minimaal 2 meter afstand. En als je aan de beurt bent moet je aanwijzen wat je wilt hebben en pakt de groenteman de spullen voor je. De boodschappentassen Linda & Dirk zijn weer helemaal gevuld en na betaald te hebben snel de auto in en weer direct terug naar huis. Dit was toch wel mijn ‘grootste’ avontuur van de afgelopen periode. Hahahaha.

Vanaf 11 mei, fase 1, mogen we ons weer binnen de provincie verplaatsen en mogen ook de terassen van bars & cafesweer open met een maximale capaciteit van 50%. Ook mogen we weer onze vrienden bezoeken, maximaal 10 personen bij elkaar en met een gepaste afstand van 1,5- 2 meter. We gaan de goede kant op!

Stay safe!

Saludos,

Jasper y Linda (& Dirk)

Ps: Weet iemand of er ook boodschappentassen bestaan met de naam ‘Jasper’? Of dat je deze ergens kan laten maken/bestellen? Misschien iets minder verwarrend 😉