1 mei: Fiesta del Trabajo & holiday feelings ?

Op 1 mei viert men in Spanje de Dag van de arbeid. In het jaar 2020 is dit 1 van de 8 nationale (landelijke) feestdagen die in het hele land gevierd worden. Tijdens een nationale feestdag wordt er niet gewerkt en zijn dagen dat banken, winkels, officiële instellingen etc gesloten zijn (op uitzonderingen na natuurlijk).

Naast de landelijke feestdagen, zijn er ook feestdagen die alleen in bepaalde regio’s gelden.

Maar vandaag is het 1 mei, de Dag van de arbeid, Fiesta del Trabajo in het spaans.

De dag dat heel Spanje vrij is. En dit jaar valt 1 mei op een vrijdag waardoor er een ‘puente de mayo’ ontstaat en veel mensen een lang weekend vrij zijn. 

Lange weekeinden worden in Spanje ‘Puentes’ genoemd die gekoppeld zijn aan een feestdag. Als een feestdag op een dinsdag of donderdag valt, nemen veel mensen een extra dag vrij (maandag of vrijdag) om zo een lang weekend van vier dagen te houden. Het spaanse woord ‘puente’ betekent letterlijk ‘brug’. Dit jaar is de ‘puente de mayo’ een lang weekend van 3 dagen omdat 1 mei op een vrijdag valt.

Alleen is dit jaar de viering van 1 mei helaas wel anders dan andere jaren. In Spanje geldt de noodtoestand wat betekend dat we niet naar buiten mogen tenzij strikt noodzakelijk (bv naar de apotheek of supermarkt). We zouden dit weekend in andere tijden volledig volgeboekt zijn. Helaas geen gasten die bij Can Elisa van een lang weekend/ vakantie genieten. 

Maar, we zijn en blijven positief en er komen betere tijden aan! En omdat dit weekend extreem warm weer is voorspeld dachten we: ‘waarom gaan we zelf niet een paar dagen op vakantie’? Zo gezegd, zo gedaan:) Koffers gepakt en nu zitten we heerlijk op het terras, in de zon, te genieten van het geweldige uitzicht. Wij zijn er even een paar dagen tussenuit. Tot snel!

Waar denken jullie dat we verblijven?

Deze ‘puente’ duurt 3 dagen maar wie weet, plakken we er zelf nog wel een 4e dag aan vast:) De hondjes blijven lekker thuis, hebben die eindelijk ook een beetje rust van de baasjes;)

Liefs & saludos

Jasper y Linda

Ps: vanaf zaterdag 2 mei wordt de noodtoestand iets versoepeld. Per 2 mei mag er onder een reeks voorwaarden weer gewandeld en gesport worden in de openbare ruimte. Individueel, 1x per dag, maximaal 1 uur en maximaal 1 km van huis en binnen bepaalde tijden. 

En vanaf 4 mei komen er weer extra versoepelingen. We houden jullie op de hoogte!

Ps: Voor meer informatie over ‘De dag van de arbeid’ en de geschiedenis verwijzen we jullie naar https://nl.wikipedia.org/wiki/Dag_van_de_Arbeid